Instrumente muzicale
Meșteșuguri tradiționale

Muzica este parte organică a existenţei ţăranului român. Sensibilitatea la frumuseţea sunetului s-a transmis şi în formele şi ornamentele bogate ce împodobesc instrumentele muzicale create de meşterii populari. Secţiunea consacrată creatorilor de instrumente în cadrul actualei ediţii a Taberei de creaţie „Vara pe uliţă” a pus laolaltă trei adevăraţi artişti ai sunetului şi formelor:


Meşterul Ion Arsene din Jugur – Argeş, secondat de ginerele său Mihaiu Constantin din Câmpulung Muscel, căruia i-a transmis dragostea pentru acest meşteşug cu minunatele fluiere şi ocarine din lemn de prun, bogat ornamentate cu inele de alamă incizate;


Cosma Popescu, învăţător pensionat din Trepeziţa – Dolj, care transmite şi acum copiilor, aşa cum o face de peste 40 ani, dragostea pentru forma şi sunetul deosebit al ocarinelor de lut.
 
Meşterii de instrumente muzicale, prezenţi la actuala ediţie a Taberei de creaţie, au făcut deopotrivă demonstraţie de frumuseţe a instrumentelor construite şi de talent în ce priveşte extinderea gamei de posibilităţi interpretative a melodiilor populare, „perle în sine”, cum le considera George Enescu.
Descoperă
Articole similare