Măști populare
Meșteșuguri tradiționale

Pentru a se apăra de inexplicabil, de plăsmuirile temerilor sale, omul a luptat prin mijloace materiale şi spirituale pe care le-a socotit mai eficace şi ca rezultat a inventat un instrument magic, menit să-l protejeze: Masca, în cadrul obiceiurilor de iarnă, – folosită aici mai ales ca element de recuzită – ocupă un rol primordial.

Vatra satului este scena pe care se desfăşoară jocurile populare cu măşti, spectatori fiind membrii colectivităţii. La ediţia din 1998 a Taberei de creaţie „Vara pe uliţă”, Muzeul Satului a avut ca invitaţi trei meşteri, creatori de măşti, toţi venind din Moldova – binecunoscuta zonă păstrătoare a jocurilor cu măşti.

Oraşul Hârlău – judeţul Iaşi, a fost reprezentat prin profesorul Bogdan Bârzu, creatorul unor măşti extrem de expresive realizate în diverse tehnici (scultură, colorare, modelaj etc.) prin folosirea unei game largi de materiale (blană de capră, oaie, nutrie, iască, lemn, tablă de aramă etc.). Secondat de tânărul, dar talentatul meşter Bogdan Onofrei din Scobirţi – jud. Iaşi, prof. Bogdan Bârzu a organizat un reușit spectacol cu păpuşi intitulat „Dănilă Prepeleac”. Venită din comuna Nereju, din ţinutul de legendă al Vrancei, Tudorita Lupaşc ne-a surprins şi în acest an prin varietatea măştilor de cap şi a măştilor-costum prezentate.

Foto

Descoperă
Articole similare